Budějckej podcast

Hlavní strana
::SUCCEEDED_PAGE_HEADING - Budějckej podcast

Poodkryjte oponu a nahlédněte do zákulisního dění jihočeské metropole a jejího okolí.  V jednotlivých epizodách se setkáte s místními obyvateli, na jejichž aktivity na Budějovicku narazíte na každém kroku, ale možná Vás nikdy nenapadlo, kdo za tím vším stojí.

Vašimi průvodci u mikrofonu budou Vojen Smíšek a Tomáš Polanský z destinační společnosti Českobudějovicko - Hlubocko, fotografka Zuzka Reifová a instagramerka Budějčanda.

Epizody:

EPIZODA 22 - Budějovický kávový týden 2024 - O kávě v Kmeni s Kryštofem Bartoněm

České Budějovice nejsou jen městem piva, ale také městem dobré kávy a kaváren. V rámci akce Budějovický kávový týden jsme v Budějckým podcastu vyzpovídali několik baristů, kteří místní kavárenskou scénu pomáhají formovat. Kryštof Bartoň je head barista z kavárny Kmen. S partou, která tenhle podnik vybudovala ale začínali v Datlovi. O tom, jak přichází business rozhodnutí ve chvíli, kdy cestujete na druhé straně planety, a jak se z pizzerie s italským espressem dopracujete do jedné z nejprofláklejších kaváren s výběrovkou, jsme si s Kryštofem povídali v prostoru, kde dříve stávala pražička na kávu. Kmen je totiž první budějovickou pražírnou výběrové kávy a také proto jsme u nich v rámci Budějovického kávového týdne 2024 pořádali cupping, kde bylo možné ochutnat jejich aktuální kávové portfolio. Více o Budějovickém kávovém týdnu a Budějovické kávové stezce najdete na https://www.budejce.cz/kava. Součástí je také mapa zapojených kaváren s tradiční i výběrovou kávou. Kmen najdeš na  @kmen.coffee  

EPIZODA 21 - Budějovický kávový týden 2024 - O AeroPressu s Coffee Dealerem

České Budějovice nejsou jen městem piva, ale také městem dobré kávy a kaváren. V rámci akce Budějovický kávový týden jsme v Budějckým podcastu vyzpovídali několik baristů, kteří místní kavárenskou scénu pomáhají formovat. Lukáš Faber známý jako Coffee Dealer provozuje stejnojmennou kavárnu v Písku, kde se zaměřuje na tzv. hand brew, tedy filtrovanou kávu připravovanou ručně před zákazníkem. Lukáš se mimo jiné účastní soutěže Czech AeroPress Championship, ze které si v roce 2022 přivezl 3. místo. Také proto vedl workshop o přípravě AeroPressu v rámci Budějovického kávového týdne 2024. O soutěžích, kavárenských projektech v době covidu i kávovém cateringu v kufru Smartu jsme si s Lukášem povídali v této epizodě. Prostor pro natáčení podcastu nám tentokrát poskytl COWORKING VŠTE https://www.coworkingvste.cz v centru Budějovic, který spadá pod Vysokou školu technickou a ekonomickou v ČB. Pokud budete shánět sdílenou kancelář nebo pronájem učebny či zasedačky, tohle je to pravé místo! Více o Budějovickém kávovém týdnu a Budějovické kávové stezce najdete na https://www.budejce.cz/kava. Součástí je také mapa zapojených kaváren s tradiční i výběrovou kávou. Coffee Dealer Písek najdeš na  @coffeedealer_pisek  

EPIZODA 20 - Budějovický kávový týden 2024 - O kávové mixologii s Honzou Lukasem

České Budějovice nejsou jen městem piva, ale také městem dobré kávy a kaváren. V rámci akce Budějovický kávový týden jsme v Budějckým podcastu vyzpovídali několik baristů, kteří místní kavárenskou scénu pomáhají formovat. Honza Lukas je head barman z budějovické kavárny Café Datel, jež byla vůbec první , která do města přinesla výběrovou kávu. Jak sám Honza říká, je více barman než barista, ale práce v kavárně ho dostala také k přípravě výběrovky a navíc ke spojení kávy a alkoholu. Právě mixologii a také barmanským soutěžím se Honza věnuje a také v nich sklízí úspěchy na mezinárodním poli. Kávu s alkoholem propojuje také na soutěži Czech Coffee in Good Spirits Championship, ze které si odnesl 3. a 2. místo. Zda na poličku doplní také první místo v následujícím ročníku soutěže a o dalších tematických věcech jsme se bavili v této epizodě Budějckého podcastu. Honza v rámci Budějovického kávového týdne 2024 vedl přednášku o kávové mixologii, která se uskutečnila v kulturně-kreativním prostoru Žižkárna v Českých Budějovicích. Tento prostor můžete využít také pro uspořádání vaší akce zizkarna.cz. Prostor pro natáčení podcastu nám tentokrát poskytl COWORKING VŠTE https://www.coworkingvste.cz v centru Budějovic, který spadá pod Vysokou školu technickou a ekonomickou v ČB. Pokud budete shánět sdílenou kancelář nebo pronájem učebny či zasedačky, tohle je to pravé místo! Více o Budějovickém kávovém týdnu a Budějovické kávové stezce najdete na https://www.budejce.cz/kava. Součástí je také mapa zapojených kaváren s tradiční i výběrovou kávou. Café Datel najdeš na  @cafedatel  

EPIZODA 19 - Budějovický kávový týden - O kávové senzorice se Zbyňkem Vojtěškem

České Budějovice nejsou jen městem piva, ale také městem dobré kávy a kaváren. V rámci akce Budějovický kávový týden jsme v Budějckým podcastu vyzpovídali několik baristů, kteří místní kavárenskou scénu pomáhají formovat. Zbyněk Vojtěšek je spolumajitel kávového kontejneru qb box v blízkosti univerzitního kampusu JČU. Zbyněk je barista, ale také český šampion v kávové senzorice. V roce 2024 zvítězil v soutěži Czech Cup Tasters Championship a následně reprezentoval Českou republiku na mezinárodním kole v Chicagu. Se Zbyňkem jsme si povídali hned po jeho senzorickém workshopu, který se konal v rámci programu Budějovického kávového týdne. Workshop i podcast probíhal v kulturně-kreativním prostoru Žižkárna v Českých Budějovicích, který můžete využít také pro uspořádání vaší akce https://zizkarna.cz. Více o Budějovickém kávovém týdnu a Budějovické kávové stezce najdete na https://www.budejce.cz/kava. Součástí je také mapa zapojených kaváren s tradiční i výběrovou kávou. qb box Budějce najdeš na   @qbbox_budejce  

EPIZODA 18 - Pivo Budějčák - Budějovická pivní stezka s Vlastimilem Nohejlem

Jižní Čechy mají 7 pivních stezek. V Turistické oblasti Budějovicko se nachází trasa číslo 1, kde najdete 11 pivovarů a minipivovarů. Každoročně vzniká i pivní speciál limitované série pro propagaci cestovního ruchu. Jak pivo vzniká a jak funguje budějovická pivní kultura se dozvíte od sládka Vlastimila Nohejla. Více o pivní stezce https://www.jiznicechy.cz/top/14-11-p...

EPIZODA 17 - Z Budějc na světová pódia s Pavlem Šporclem

S houslovým virtuózem Pavlem Šporclem jsme se bavili o studiích a vystoupení v USA, českém houslařství a jeho vztahu k publiku. Pavel nás pozval také na koncertní turné k nově vydanému albu Paganiniana.

EPIZODA 16 - O herectví a muzice s Honzou Kopečným

 

S hercem a zpěvákem Honzou Kopečným jsme se bavili o jeho hudebních začátcích i mládí v jižních Čechách. Jak se dostal ke kariéře muzikálového herce, jestli byla SuperStar zlomovým bodem a kam rád vyráží na Budějovicku se dozvíte v další epizodě Budějckýho podcastu.
 

EPIZODA 15 - O Žižkárně s Honzou Mádlem

Kulturní centrum Žižkárna v Budějcích prodělalo za svou krátkou historii zajímavý vývoj a nabídlo celou řadu akcí. Zakládající člen spolku Žižkárna Honza Mádl nám prozradil, jaké byly začátky projektu, který sídlí v areálu bývalých kasáren, jaký program se chystá pro letošní rok, a jak by měly být využity ostatní objekty v areálu.

EPIZODA 14 - S dronem nad hlavou s Ivanou Jačkovou z dronim.cz

Drony jsou dnes samozřejmostí stejně jako mobilní telefony. Staly se součástí výbavy fotografů a cestovatelů po celém světě. Jak to je doopravdy s dronovým létáním a legislativou jsme probrali s Ivanou Jačkovou z Dronim.cz. Potřebujete pilotní průkaz a povolení? Jsou předpisy v ČR svatější než papež? A jakou práci dnes drony dokáží udělat?

EPIZODA 13 - Novinky na Budějovicku v roce 2021 / část druhá

Tým Budějckýho podcastu spolu s Budějčandou pokračují v představení Budějovických novinek pro rok 2021. Tentokrát se zaměřili především na oblast gastronomie.

EPIZODA 12 - Novinky na Budějovicku v roce 2021 / část první

Tým Budějckýho podcastu spolu s Budějčandou zhodnotili rok 2020 a představili novinky, které můžete v roce 2021 očekávat v Budějcích a okolí.

EPIZODA 11 - Za bizony na pastvu s Matějem Šímou ze Safari Resortu

S vysokým chlapíkem v maskáčích nasedáme do terénního auta a vyrážíme mezi bizony, jeleny a další zvěř. Matěj Šíma je správce Safari Resortu v Hluboké u Borovan. Na starosti má rozsáhlé pastviny a stáda 35 druhů, které čítají desítky kusů. Ke své práci přistupuje s citem a jak sám říká, jede na kvalitu, ne na kvantitu. Přesvědčit se o tom mohou sami návštěvníci, když vyrazí na projížďku offroad autem mezi stáda, do stájí pohladit si třeba velblouda a lamu, nebo se ubytují v tee-pee vedle daňků. Ráj pro rodiny s dětmi! Matěj Šíma má občas plné ruce práce, třeba když si některé zvíře postaví hlavu. S jelenem wapiti nemají srovnané účty. Jelen prý aktuálně vede na body.

EPIZODA 10 - Dvacet let v čele smečky ZOO Hluboká s ředitelem Vladimírem Pokorným

Osud to prý tak chtěl, aby se stal ředitelem Zoo Hluboká. V “čele smečky”, která čítá více než 300 druhů zvířat, stojí Vladimír Pokorný už 20 let. Za tu dobu se toho hodně změnilo. Zvířata mají větší prostor a celá zoo se také rozrostla. Zároveň se zahrada zapojuje do programů ochrany přírody a ohrožených druhů a edukuje žáky a studenty od mateřských po vysoké školy. Vladimír Pokorný působí během rozhovoru skromně, přesto se jedním úspěchem pochlubí. Považuje za něj mláďata velkých šelem, jako jsou tygři ussurijští nebo medvědi plavý, které se v hlubocké zoo podařilo odchovat.

EPIZODA 9 - Umění za miliony a výstavy z celého světa s ředitelem AJG Alešem Seifertem

Má na starosti sbírku uměleckých děl čítající více než 17 000 položek a na výstavách přibližuje umění lidem. Aleš Seifert je ředitelem Alšovy jihočeské galerie, která je jednou z nejvýznamnějších institucí svého druhu u nás. Galerie vystavuje díla za svých sbírek a zároveň do jižních Čech přiváží významné tuzemské i zahraniční autory. V rozhovoru s Alešem Seifertem jsme se dozvěděli, jak náročné je pečovat o tak rozsáhlou sbírku, jak se připravují výstavy a jestli má česká umělecká škola šanci na mezinárodní úspěch. Alšova jihočeská galerie Hluboká nad Vltavou s pobočkami v Českých Budějovicích a Bechyni.

EPIZODA 8 - Architektura musí lákat i sloužit místním s Martinem Krupauerem

Rodák z Budějc, vášnivý lyžař, ale především architekt. Martin Krupauer v roce 1989 založil se svým kolegou Jiřím Stříteckým architektonické studio A8000. Z jejich dílny vzešla celá řada staveb, které najdete nejen v Budějcích, ale po celé republice. Martin Krupauer stojí také za rozvojovou studií Město a voda. Ta pracuje s úpravami břehů budějovických řek a dalších vodních toků ve městě. Je to prý velká příležitost pro Budějce, aby udrželi svůj glanc a krok s nároky mladé generace na pobyt v metropoli. Zároveň by to byl první velký urbanistický počin od stavby Sokolského ostrova. Architektura musí lákat i sloužit místním!

Bonus - Vánoční speciál o tipech na dárky a adventním programu

Vánoční speciál Budějckýho podcastu přináší tipy na vánoční dárky z lokální produkce a také celou řadu věcí, na které se můžete během budějovického adventu 2020 těšit.

EPIZODA 7 - Aktivně s vozíkem se Zbyňkem Sýkorou

Zbyněk Sýkora je podnikatel, sportovec, politik a aktivista. Před devatenácti lety skončil po nehodě na vozíku. I proto se stal zakládajícím členem spolku Aktivně s vozíkem. Ten se snaží například o zrovnoprávnění sportu zdravotně hendikepovaných se sportem běžným a prostřednictvím sportu odbourat předsudky vůči zdravotně hendikepovaným osobám. Zbyněk je také majitelem firmy, která vyrábí běžné i sportovní vozíky a další sportovní vybavení pro hendikepované.

EPIZODA 6 - 5x5 tipů s Budějčandou aneb Budějce, jak je nejspíš neznáte

Zuzka vyzpovídala Budějčandu a dostala z ní pětkrát pět tipů. Poslechněte si jaká zapomenutá místa, obchůdky, výlety do okolí a zážitky má ráda. Navíc přihodila ještě tipy na zdroje informací o Budějcích.

EPIZODA 5 - Svatba na zámku nebo v chatové osadě se Štěpánkou Bendovou

Štěpánka Bendová je jihočeskou svatební koordinátorkou. Kde si lidé v jižních Čechách říkají své Ano a jak se změnil svatební průmysl v době koronaviru si poslechnete v páté epizodě Budějckýho podcastu. Tak se pohodlně usaďte a nalijte si skleničku šampaňského, jako jsme to udělali my při rozhovoru se Štěpánkou.

EPIZODA 4 - Klíče od domu s více než 100 pokoji má kastelán zámku Hluboká

Tentokrát se podíváme do města Hluboká nad Vltavou, do interiéru a hlavně i částečně "za dveře" Státního zámku Hluboká. Když se řekne kastelán, spoustu z nás si představí velký svazek klíčů a nekonečné zámecké prostory. Jaká je skutečná náplň práce kastelána zámku Hluboká Martina Slaby, jak hospodařil rod Schwarzenbergů v jižních Čechách a jaká tajemství skrývá novogotická perla jihu se dozvíte ve čtvrté epizodě Budějckýho podcastu.

EPIZODA 3 - Vyrobeno v Budějcích s Vulpes Vulpes, KADU a Tululum

 

V dalším dílu Budějckého podcastu vám představíme lokální autorskou tvorbu. Povídat si dnes budeme se zakladateli třech budějckých značek. Co mají společného? Všechny jsou mladé, místní a dostupné nejen online, ale i v českobudějovické pobočce obchodu s českou a slovenskou autorskou tvorbou – PLACE STORE v České ulici. Ideální místo k zakoupení skutečně originálních suvenýrů. VULPES VULPES „Vulpes Vulpes, protože Liška obecná,” představuje svou značku Katka Lišková. Katka pracuje s kůží a přetváří ji v ručně šité kabelky, pásky a další výrobky. Ateliér má v Panské ulici (České Budějovice) a moc ráda v něm uvítá i vás. KADU Proč KADU? Protože Jarka Kadlecová a Jirka Dudák – dvojka nejen v partnerském životě. Unisize oblečení jako šaty, trička, mikiny vyrábí v celé škále barev. Základem je ale kvalitní 100% bio bavlna. Výrobky můžete osahat v PLACE STORU. TULULUM Madla Němcová je grafička a také majitelka značky TULULUM. Její minimalistický design najdete nejen na krásných přáníčkách, zápisnících, ale také na ubrusech a dalším stolním textilu ze 100% lnu, který je teď víc trendy než kdykoliv předtím! K dostání online, v PLACE STORE či Rabenštejské 2020.

EPIZODA 2 - Rybotéka a Klika Kitchen o místní gastronomii

 

O lokálních surovinách, gastronomii a rybách s Veronikou Palowskou z Rybotéky a Petrem Klikou z Klika Kitchen. Rybotéka je podnik čerstvý jako ryby, které se tu prodávají. Veronika otevřela na jaře 2020 a rychle se v místních vodách zabydlela. Koupíte u ní sladkovodní i mořské ryby a také dobroty z nich. Veronika vám také poradí, jak se ryby zpracovat a co z nich uvařit. Petr je nastupující generací zavedeného rodinného hotelu Klika. Od svých rodičů převzal restauraci, do které vnáší koncept používání čerstvých lokálních surovin a vaření sezonních pokrmů. Oba podniky sídlí v samém centru Budějc a při svých toulkách na ně snadno narazíte.
 

EPIZODA 1 - Plachý Café o kavárenském podsvětí

V tomto podcastu o kavárenském podsvětí v Budějcích a výběrové kávě jsme si popovídali s Honzou Ašenbrylem, majitelem jednoho z nejmenších espressobarů v ČR - Plachý Café. U mikrofonu se Zuzkou Reifovou a Vojenem Smíškem. Podcast je nahrávaný přímo v uličce s typickou atmosféru a místním životem. Nenechte se rušit, občas to tu prostě žije a přesně to jsme chtěli taky zachytit.

PILOT - Budějovickem jako místňáci

Co vidět, kam zajít a kde trávit čas na Budějovicku. S Budějčandou, Zuzkou, Tomem a Vojenem.